Ξενώνας του Λευτέρη και της Λουκίας
Ξενώνας του Λευτέρη και της Λουκίας, Νεράιδα, Τρίκαλα, Ελλάδα


Facebook Twitter Google+

greek english

Πεζοπορίες - Περιηγήσεις

Πεζοπορίες - Περιηγήσεις στην περιοχή

Στα Νότια Ανατολικά Τζουμέρκα, στα σύνορα των νομών Τρικάλων και Άρτας, ο Ξενώνας του Λευτέρη και της Λουκίας στη Νεράιδα Τρικάλων αποτελεί ιδανικό τόπο διαμονής για ολιγοήμερες ή πολυήμερες διακοπές για κάθε εποχή. Σ' έναν τόπο που αφθονούν τα πυκνά δάση, οι φυσικές πηγές και τα ορμητικά ποτάμια, τα εντυπωσιακά φαράγγια αλλά και τα αλπικά οροπέδια οι επιλογές για περιηγήσεις στην περιοχή είναι απεριόριστες.Στο ξωκκλήσι του 'Αι Λιά
Το μονοπάτι από τη Νεράιδα Τρικάλων μετά από μια υπέροχη διαδρομή στην άγρια ομορφιά της φύσης, μέσα από δάσος με έλατα στις πλαγιές στα Νότια Τζουμέρκα, οδηγεί ένα μέσο περιπατητή σε 1 ώρα περίπου στο ξωκκλήσι του Άι Λιά.  Σημείο με εξαιρετική θέα μια και το βλέμμα ανεμπόδιστα ταξιδεύει ανατολικά μέχρι το φράγμα της Μεσοχώρας και τον Αχελώο, δυτικά ατενίζει την Κωστηλάτα και τα Θεοδώριανα, ενώ γύρω αντηχεί ο κελαριστός ήχος των νερών του ποταμού της Γκούρας καθώς τροφοδοτεί με άφθονο νερό τον Ασπροπόταμο.
neraida_ai_lias ai-lias_kostilata1
Η Νεράιδα Τρικάλων
από τον Άι Λιά
Χιόνια στο ξωκκλήσι του Άι Λιά
και την Κωστηλάτα
Οι καταρράκτες της Σούδας έξω από τα Θεοδώριανα

Από τη Νεράιδα σε 10' με το αυτοκίνητο φτάνουμε στα Θεοδώριανα και από εκεί σε άλλα 10' συναντάμε μονοπάτι που μας κατεβάζει με εύκολη διαδρομή στα κατακάθαρα νερά του ποταμού Άσπρη Γκούρα. Δίπλα στο ποτάμι κι από τη μεριά του Άι Λιά υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί με πεζοπορία 20' περίπου στους φημισμένους διπλούς καταρράκτες της Σούδας.
{mosflv}http://www.xenonaslefteriloukias.gr/images/videos/katarraktis_theodoriana.flv{/mosflv}Κοντινές διαδρομές
Πολλές μικρές διαδρομές στις πλαγιές στα Ανατολικά Τζουμέρκα, διάρκειας περίπου 20', με αρχή το ξενοδοχείο και κατάληξη τον Γρεβενίτη ποταμό. 
grevenitis
grevenitis_gefyra
grevenitis_faragi1

Παλιά γέφυρα
στο Γρεβενίτη ποταμό
Φαράγγι στο ΓρεβενίτηΚολύμπι και βουτιές στον Ασπροπόταμο (Αχελώο)
Σε κοντινή απόσταση από τον ξενώνα συναντάμε τον Ασπροπόταμο (Αχελώο). Η συντομότερη διαδρομή έχει διάρκεια 10', αλλά υπάρχουν πολλά διαφορετικά σημεία που μπορούμε να προσεγγίσουμε το ποτάμι.
Το κολύμπι στα  νερά του ποταμού κι οι βουτιές από τα γύρω βράχια είναι μοναδική εμπειρία και ευκαιρία για  αναζωογόνηση. Τα πλατάνια στις όχθες κρύβουν μαγευτικές διαδρομές, ακολουθείστε τα μονοπάτια παράλληλα με το ποτάμι ή περπατείστε στα ρηχά σημεία μέσα από την κοίτη του.
{mosflv}http://www.xenonaslefteriloukias.gr/images/videos/acheloos.flv{/mosflv}Στο μοναστήρι της Αγίας Κυριακής
Διαδρομή μέσα από τα πέτρινα βοσκοτόπια που καταλήγει στo μοναστήρι της Αγίας Κυριακής,  προσκύνημα φημισμένο για τους κατοίκους των χωριών της περιοχής. Το πανηγύρι στις 7 Ιουλίου, αποτελεί κορυφαία θρησκευτική εκδήλωση και χιλιάδες προσκυνητές συγκεντρώνονται σε μια γιορτή που πλαισιώνεται από παραδοσιακούς χορούς και τοπικά εδέσματα.
agia_kyriaki_neraida_800_2
agia_kyriaki_neraida_800_1
agia_kyriaki3Στο εκκλησάκι των Αγίων Ταξιαρχών
Διαδρομή διάρκειας περίπου 2 ωρών σε μονοπάτι που περνώντας τον Γρεβενίτη ποταμό οδηγεί στο εκκλησάκι των Αγίων Ταξιαρχών στην απέναντι ράχη.


Ορειβασία - Διαδρομές off road

Τα Τζουμέρκα ενδείκνυνται για ορειβασία ή για διαδρομές με 4x4. Στην προέκταση των βουνών προς τα νότια, στα όρια των νομών Τρικάλων και Άρτας, η Νεράιδα και ο Ξενώνας του Λευτέρη και της Λουκίας, αποτελούν ιδανικό κέντρο για να ξεκινήσετε την περιήγησή σας στις πλαγιές της Νότιας Πίνδου, γνωρίζοντας τις δεκάδες φυσικές πηγές, τα φιλόξενα χωριά, τα δάση και την ομορφιά των βουνών.
Ενδεικτικές διαδρομές:


Μέχρι τον Κριάκορα
Διασχίζουμε το χωριό και ακολουθούμε το δασικό δρόμο που στο τέλος του μας οδηγεί στην Πηγή της Νεράιδας. Το ζωογόνο νερό της Πηγής παραμένει κρύο ακόμη και τον Αύγουστο.
monopati_pigi_neraidas_01
monopati_pigi_neraidas_02

Από τη διαδρομή προς την Πηγή της Νεράιδας
Οι τολμηροί συνεχίζουν την ανάβαση μέχρι το ψηλότερο σημείο τον Κριάκορα.
Θαυμάστε την άγρια ομορφιά της φύσης στα Ανατολικά Τζουμέρκα.  Δείτε το video μελών Ορειβατικού συλλόγου που ξεκινώντας από τον ξενώνα, κατακτούν την κορυφή του βουνού.
kriakoras_800
neraida_kriakoras_2
kriakoras_snow
Στο δρόμο προς την κορυφή
Η πλατεία του χωριού - Στο βάθος ο Κριάκορας
Η διαδρομή με χιόνιΣτον Καταρράκτη και τους Μελισσουργούς
Συναρπαστικές διαδρομές για 4 x4 μέσα από τις κορυφογραμμές της Νότιας Πίνδου, από τη Νεράιδα  μέχρι το χωριό Καταρράκτης με τους ύψους 35 μέτρων φημισμένους καταρράκτες ή από τη Νεράιδα μέχρι το χωριό Μελισσουργοί.

bookmark 
Ο διπλός καταρράκτης στα Θεοδώριανα
Ο Αχελώος στα πόδια της Νεράιδας
  • Banner 1
  • Banner 1
  • Banner 1
  • Banner 1
  • Banner 1
  • Banner 1
  • Banner 1
  • Banner 1
  • Banner 1
  • Banner 1

Ο καιρός στη Νεράιδα

Ο καιρός τώρα
Κυρίως καθαρός Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία: 5 °C
Σάββατο, 22 Φεβ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: -2 ως 9 °C
Κυριακή, 23 Φεβ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 1 ως 15 °C
Δευτέρα, 24 Φεβ
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 5 ως 17 °C
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML